Appalachian State University

Kidd Brewer Stadium and Owens Field House

Boone, NC

This significant project began as the replacement for the existing Owens Field House and evolved into a major stadium renovation. The core project for the field house included the addition of a 9-story field house spanning the entire length of the west grandstands. That scope was expansed when the University determined that 4,000 seats needed to be added to the stadium, along with restrooms and support facilities.

Benesch’s scope included renovations to the home grandstands, restrooms, main concourse and pedestrian areas. A parking lot of approximately 80 cars including handicap parking was also created behind and above the field house. Site work for the field house had a number of special challenges, including a major change in scope near the end of the original project. The scope was expanded to a nearly complete renovation of the stadium.
The site required significant excavation, including a soil-nailed wall up to 38 feet in height in order to accommodate the new Field House. Access to the field house from the new parking lot was accomplished through stairs, ramps and a bridge at the fourth level of the field house.

The expanded project included a complex storm water management system, which included modeling two underground and one above ground detention systems on the west side and one underground detention system on the east side. These four systems were modeled to match the capacity of the existing collection and outfall system. This system was one of a number of creative solutions developed to make this project successful.

Project highlights

  • Complex storm water management system
  • Large scale pedestrian planning
  • Site planning and landscape architecture for full stadium renovation