Town of Stallings

Stallings Municipal Park

Stallings, NC

The Town of Stallings had a vision to completely renovate their downtown park. A vision was defined, and Benesch was brought in to make that vision a reality. The Town wanted the park to have a more formal character, a new central focus, expanded picnicking and playground facilities, restrooms, opportunities for shaded seating, an introduction of water, an enlarged band shell, open play areas, walks and trails.

The first phase of the park included a new interactive fountain centered in a plaza as a focal point of the park. In addition there is a formal green with arbors, pavilions, restrooms, picnic tables, new playground areas and a band shell for concerts with an improved lawn seating area/recreation area. Stormwater quality treatment was also incorporated into the design to accommodate both the phase one and phase two improvements.

The second phase of the park included additional playground areas, parking, and a picnic shelter with restrooms and storage. The final phase expanded the walking trail through a wooded area of the park. Along the trail area scattered picnic sites with tables and grills and a small shelter for park programs. Also included are a boardwalk and interpretive area and corn hole playing area with permanent boards. Design services consisted of construction documents, permitting, bidding, and construction administration.

Project highlights

  • NCASLA Certificate of Recognition
  • Custom designed splash pad